
Medicatie fouten bij senioren: een onderschat probleem.
Medicatie fouten kunnen levensgevaarlijk zijn. Wist u dat jaarlijks duizenden ouderen in het ziekenhuis belanden ten gevolge van verkeerd medicijn gebruik? Een pil vergeten, een dubbele dosis of per ongeluk de verkeerde medicatie slikken, het gebeurt vaker dan u denkt. Vooral senioren die meerdere medicijnen tegelijk gebruiken lopen grote risico's. Als geheugenproblemen mee gaan spelen kan het nog sneller fout gaan. Maar hoe voorkomt u dit? Gelukkig zijn er slimme oplossingen die het risico behoorlijk kunnen verkleinen.
De gevaren van verkeerd medicijngebruik
Veel senioren gebruiken dagelijks veel medicijnen, maar hoe houd u overzicht? Mijn vader had hier zelf ook mee te maken. Na het overlijden van zijn vrouw woonde hij zelfstandig, maar door eenzaamheid ging zijn dementie erg snel achteruit. Hij vergat zijn medicatie, nam soms een dubbele dosis en sloeg belangrijke medicatie over. Dit leidde tot onnodige gezondheidsproblemen. Helaas is hij niet de enige. Fouten bij medicijngebruik kunnen leiden tot:
- Ernstige bijwerkingen zoals duizeligheid, vallen of verwardheid
- Vergiftiging door een overdosis
- Minder effectieve behandelingen door gemiste doseringen
- Meer ziekenhuisopnames en afhankelijkheid van de zorg
Een aantal beruchte medicijnen combinaties zijn: pijnstillers (ibuprofen of naproxen) met bloedverdunners, cholesterolverlagers met antibiotica en sint-janskruid met diverse geneesmiddelen. Voor meer informatie over gevaarlijke combinaties verwijs ik u door naar het Instituut Verantwoord Medicijngebruik
Polyfarmacie: een extra uitdaging
Veel senioren hebben te maken met polyfarmacie, oftewel het gebruik van vijf of meer medicijnen tegelijk voor een langere periode. Dit verhoogd de kans op interacties tussen medicijnen waardoor de werking kan veranderen of bijwerkingen verergeren. Herkent u zichzelf hierin en wil u hier graag meer van weten? Neem dan even een kijkje bij het Zorg instituut Nederland. Zonder goede begeleiding en controle kunnen deze risico's snel oplopen. Daarom is een betrouwbare oplossing essentieel.
Dit kunt u nog meer zelf doen om medicatie fouten te voorkomen
- Als u bij de drogist vrij verkrijgbare geneesmiddelen heeft gekocht, vertel dit aan uw huisarts én apotheker. Vraag of de apotheker of zij deze willen bijschrijven in uw medicatie-overzicht.
- Elke keer als u een nieuw medicijn krijgt van uw apotheker, vraag dan een nieuwe uitdraai van het actuele medicatie-overzicht
1. Loop alle geneesmiddelen op de lijst door en ga. na of u weet waarvoor u het slikt, waneer u het moet nemen en hoelang dat nog nodig is.
2. Bespreek onduidelijkheden met uw apotheker of huisarts. Betrouwbare informatie over geneesmiddelen kunt u vinden op apotheek.nl.
- Neem het medicijn-overzicht mee naar het ziekenhuis, zo weten de specialisten altijd wat u gebruikt
- Minimaal één keer per jaar moet u de geneesmiddelen bespreken met uw huisarts of apotheker. Bespreek hier of alle medicijnen nog nodig zijn en of de dosering nog klopt.
- Als u dezelfde medicijnen al jaren gebruikt mmoet u bovenstaande zeker bespreken bij de huisarts. Soms moet een dosis na een tijdje worden aangepast, omdat medicijnen op een andere manier inwerken op een ouder lichaam. Misschien heeft u de medicijnen niet meer nodig. Sommige ouderen gebruiken onterecht jarenlang hetzelfde herhaalrecept.
- Als u het idee heeft dat u last heeft van bepaalde geneesmiddelen, maak dan een afspraak bij de huisarts of vraag een gesprek aan bij de apotheker.
Hoe helpt een slimme medicijndispenser?
Een slimme medicijndispenser is een apparaat dat op het juiste moment, de juiste medicijnen automatisch afgeeft. Dit voorkomt fouten en zorgt ervoor dat u altijd de juiste dosering binnenkrijgt. Een medicijndispenser is vooral geschikt voor senioren die zelfstandig thuiswonen en hun zelfredzaamheid vergroot. Hierdoor hoeft de thuiszorg niet zo vaak over de vloer te komen en houd u de regie zelf meer in de hand. Zonder een slimme medicijndispenser maken 50% van de chronisch zieken een medicatie fout. Met een slimme medicijndispenser overkomt dit slechts nog 3% van de chronisch zieken. Hoe werkt een medicijndispenser:
- Automatische herinnering: Een geluidsignaal of licht waarschuwt u als het tijd is voor uw medicatie.
- Juiste dosering: De dispenser geeft de juiste dosering medicatie vrij.
- Vergrendeling: de vergrendeling voorkomt dat u te vroeg of te veel medicijnen neemt.
- Meldingen: Als een dosis wordt gemist krijgt de familie of zorgverleners een melding
Dit systeem geeft niet alleen u rust maar ook uw mantelzorgers of familie. Wilt u nou meer informatie over een medicijndispenser, of overweegt u één te kopen? Kijkt u dan eens bij Medido
Voor wie is de slimme medicijndispenser geschikt?
Niet iedereen heeft een medicijndispenser nodig, maar in onderstaande situaties kan ik het echt aanraden.
- Als u meerdere medicijnen per dag gebruikt, en het lastig vind om het overzicht te bewaren.
- Als u of uw naaste beginnende vergeetachtigheid of dementie heeft.
- Als u zelfredzaam wilt blijven en niet afhankelijk wilt zijn van anderen voor uw medicijngebruik.
- Als mantelzorger en familieleden extra zekerheid willen dat alles goed gaat.
- Als u alleen woont en weinig sociale controle heeft bij medicijngebruik
- Als u al eerder medicijnfouten heeft gemaakt en dit wilt voorkomen.
Hoe kiest u de juiste medicijndispenser?
Bij het kiezen voor een medicijndispenser is het belangrijk om naar de volgende punten te kijken.
- Gebruikersgemak: Is het eenvoudig te bedienen voor u of u naaste?
- Hoeveelheid medicatie momenten per dag: hoeveel vakjes heeft de dispenser
- Verbinding met zorgverleners of familie: Wilt u meldingen ontvangen bij een gemiste dosis?
- Type medicijnen: Werkt de dispenser alleen met pillen of ook met vloeibare medicatie
- Budget: Sommige dispensers zijn een eenmalige aankoop, anderen werken met een abonnementsmodel. Gelukkig zijn er ook dispensers die mogelijk vergoed worden voor u, kijk hiervoor bij Medido, tarieven en vergoedingen.
Ervaringen van senioren en mantelzorgers
“Even een ervaring uit de praktijk...”
Mijn moeder woont nog zelfstandig, maar vergat haar medicijnen steeds vaker. Sinds ze een medicijndispenser gebruikt, hoeven we ons geen zorgen meer te maken.
“Even een ervaring uit de praktijk...”
Mijn vader nam soms per ongeluk twee keer zijn pillen. Nu krijgt hij alleen wat hij nodig heeft en voorkomt de dispenser fouten.
“Even een ervaring uit de praktijk...”
Als mantelzorger geeft het mij rust dat ik op afstand meldingen krijg als mijn tante haar medicatie vergeet.
Veilig en zelfstandig wonen
Steeds meer ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Een slimme medicijndispenser kan daarbij helpen. Het geeft namelijk rust, structuur en voorkomt gevaarlijke situaties. Mijn vader had hier veel baat bij gehad, en ik weet zeker dat dit voor veel andere senioren ook geldt.
Wat is een slimme medicijndispenser?
Een slimme medicijndispenser is een apparaat dat automatisch op het juiste moment de juiste medicatie afgeeft. Het herinnert gebruikers eraan hun medicijnen in te nemen en kan zorgverleners of familieleden informeren als een dosis wordt gemist.
Hoe werkt een slimme medicijndispenser?
De dispenser wordt gevuld met een medicatierol of afzonderlijke zakjes die door de apotheek zijn voorbereid. Op het ingestelde tijdstip geeft het apparaat een signaal en biedt het de juiste medicatie aan.
Wat gebeurt er als ik mijn medicijnen vergeet in te nemen?
Als u niet reageert op het eerste signaal, herinnert de dispenser u meerdere keren. Na een bepaalde tijd zonder reactie wordt de thuiszorg of een contactpersoon gewaarschuwd om te controleren of alles in orde is.
Kan ik extra medicatie meenemen als ik niet thuis ben?
Ja, u kunt vooraf extra doses uit de dispenser halen als u van plan bent weg te gaan. Raadpleeg de handleiding of uw zorgverlener voor instructies over hoe dit te doen.
Wat moet ik doen als mijn medicatie verandert?
Bij wijzigingen in uw medicatie regelt de thuiszorg of apotheek dat de nieuwe medicatie in de dispenser wordt geladen. Informeer hen tijdig over veranderingen.
Hoeveel medicatie kan een dispenser bevatten?
Dit varieert per model. Sommige dispensers kunnen tot 75 zakjes bevatten. Controleer de specificaties van uw apparaat of vraag uw zorgverlener om advies.
Wordt een slimme medicijndispenser vergoed door de zorgverzekering?
In sommige gevallen wordt de dispenser vergoed, vooral als er een indicatie is voor medicatie-aanreiking of ondersteuning van de thuiszorg. Het is raadzaam om bij uw zorgverzekeraar of thuiszorgorganisatie na te vragen wat de mogelijkheden zijn.
Kan de dispenser communiceren met mijn zorgverlener?
Ja, veel slimme dispensers kunnen gegevens delen met zorgverleners. Dit stelt hen in staat om uw medicatie-inname te monitoren en in te grijpen als dat nodig is.
Wat gebeurt er bij een stroomstoring?
De meeste dispensers hebben een interne batterij die tijdelijk voor stroom zorgt. Het is belangrijk om de handleiding te raadplegen voor specifieke instructies over wat te doen bij een stroomuitval.