Over mij

Mijn reis naar een missie voor een veilig thuis

Mijn naam is Max Wolthuis, 43 jaar, getrouwd en trotse vader van twee zonen. Ik ben geboren in Stadskanaal, en opgegroeid met constante veranderingen. Bijna elk jaar verhuisden we, waardoor ik steeds opnieuw moest wennen aan een nieuwe omgeving. Vriendschappen waren hierdoor tijdelijk, en veiligheid voelde onzeker.

Op mijn 12e gingen mijn ouders scheiden. Mijn vader vertrok naar Amsterdam waar hij een nieuw leven starte met zijn nieuwe vrouw. Ik zag hem nog drie keer per jaar, meestal tijdens verjaardagen. Op mijn 21ste besloot ik naar Amsterdam te verhuizen om bij mijn vader te gaan wonen. In die 1,5 jaar herstelden we onze band, maar toen ik weer terugkeerde naar Assen, verwaterde het contact opnieuw.

Het moment dat alles veranderde

Vier jaar geleden (2021) veranderde alles. De vrouw van mijn vader overleed, en hij bleef alleen over. Door de eenzaamheid ging zijn dementie hard achteruit, tot het moment dat hij niet meer zelfstandig kon wonen. Hij vergat zijn medicijnen, at weinig en sliep slecht. De zorg in Nederland? Overbelast, te weinig personeel. Te weinig tijd.

Ik moest een beslissing nemen.

Hoe verzorg je iemand die niet meer zelfredzaam is? Hoe help je iemand die zijn onafhankelijkheid verliest, terwijl je weet dat hij dat niet had gewild. Ik wist dat hij niet meer alleen kon wonen, maar toch voelde het alsof ik hem van zijn vrijheid beroofde. Het was geen makkelijke beslissing, maar ik kon hem niet achterlaten in een situatie die niet meer veilig voor hem was.

De realiteit van de ouderenzorg

Samen met mijn vrouw besloot ik mijn vader (82) naar Assen te halen. De keuze om hem in een verzorgingstehuis te plaatsen was moeilijk, maar noodzakelijk. Ik zag van dichtbij hoe kwetsbaar ouderen kunnen zijn en hoe de zorg onder druk stond. Personeelstekorten, gebrek aan toezicht, incidenten die voorkomen hadden kunnen worden, en een systeem dat vaak niet optimaal functioneert. Ik zag mijn vader, zoekend naar aandacht, maar het personeel had simpelweg geen tijd. 

Ik deed zijn administratie, waste zijn kleding en bracht structuur aan in een wereld die voor hem steeds vager werd. Toen besefte ik me iets: Veel ouderen willen helemaal niet naar een verzorgingstehuis, maar ze hebben vaak geen keus.

Waarom? Omdat hun huis vaak niet klaar is voor een toekomst waar ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Simpele hulpmiddelen als draadloze SOS-knoppen, automatische verlichting, antislip matten en slimme medicijn dispensers kunnen het verschil maken tussen afhankelijkheid en vrijheid.

Dit is waarom ik SeniorenVeiligWonen ben gestart.

Mijn missie: Een veilig huis voor iedereen

Ik geloof dat iedereen recht heeft op een veilig en comfortabele oude dag. Niet als het te laat is, maar nu. Niemand zou gedwongen moeten worden om zijn huis te verlaten omdat simpele oplossingen ontbreken. Daarom help ik senioren en hun families met slimme, praktische en innovatieve oplossingen, zodat zij langer zelfstandig, veilig en met vertrouwen thuis kunnen blijven wonen.

  • Met slimme hulpmiddelen zorgt u ervoor dat uw huis met u meegroeit.
  • Met de juiste technologie blijft u in contact met uw dierbaren, ook als u ouder wordt.
  • Met de juiste kennis neemt u vandaag beslissingen die uw toekomst veiliger maken.

Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had mijn vader ook langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Wat kan ik voor u betekenen

Ik combineer mijn ervaring als veiligheidsspecialist met mijn persoonlijke missie: praktische oplossingen vinden voor een veilig thuis. Mijn blogs zijn er er vooral om kennis te delen, tips te geven en een verschil te maken.